Weetjes over bijgeloof

Beste lezers,

Het is vandaag vrijdag de 13de, en dat betekent dat mensen vandaag extra voorzichtig zijn. Zo letten ze op met zwarte katten, ladders, paraplu’s binnen openen en nog meer van dat soort dingen! Dat noemen ze bijgeloof, ik ben zelf niet bijgelovig. Maar ik vind het wel een interessant onderwerp. Daarom gaat deze Luc’s Weetjeshoek over; bijgeloof

We kennen natuurlijk allemaal het “ongeluksgetal” 13 hier in het westen en dat 3 en 7 geluksgetallen zijn. (Al verschillen geluksgetallen van persoon tot persoon!) Maar wist je dat ze in Azië, met name China (en waarschijnlijk ook Taiwan) ook een bepaald bijgeloof hebben wat nummers betreft? Zo is in de landen in Oost-Azië 4 het onageluksgetal omdat in het Chinees en andere verwante talen het woord voor vier hetzelfde klinkt als het woord voor dood. 8 is daarintegen een geluksgetal omdat het woord voor acht weer klinkt als het woord voor rijkdom. Mensen in China betalen ook een godsvermogen voor nummerborden en telefoonnummers met het cijfer 8 er in terwijl die met het cijfer 4 erin veel goedkoper zijn. Daarom begonnen de Olympische Spelen in 2008 in Beijing ook op 8 Augustus (08/08)! Ik heb nog een voorbeeldje hoe bijgeloof qua nummers eruitziet in China!

Een lift in een flatgebouw in Shanghai. Je kunt zien dat de 4, 13 en 14 weg zijn! (Ook de 0 is weg, maar de begane grond is hier verdieping nummer 1)

In grote hotels, ziekenhuizen, wolkenkrabbers, of vliegtuigen hebben vaak geek 13e rij stoelen, kamer of verdieping. Dit komt omdat er veel bijgelovige mensen zijn die niet op deze stoelen/kam,er/verdieping willen zitten/slapen. Na rij 12 komt rij 14. Dit komt over het algemeen vrij vaak voor in de USA, maar niet in Europa! Maar sommige tv-series maken wel gebruik van dit concept, zoals de kinderserie Hotel 13.

Het klavertjevier kennen we allemaal wel, maar ik denk niet dat veel mensen weten waarom het geluk zou brengen, nou dat is omdat het natuurlijk zeldzaam is, maar ook door de vorm die aan een kruis zou doen denken! Volgens een oude legende stelt elk blaadje iets voor; namelijk hoop (eerste), vertrouwen (tweede), liefde (derde) en geluk (vierde)! Veel mensen associëren klavertjesvier ook met Ierland! Vandaar onderstaande foto!

Over het hoefijzer gaat ook een mooi, oud verhaal rond over waarom het geluk zou brengen. Dat gaat zo: Sint Dunstan was een Engelse bisschop die leefde in de 10e eeuw. Hij was niet alleen een groot geleerde, maar ook musicus en edelsmid. Op een zekere dag kwam de duivel bij hem langs en die vroeg aan sint Dunstan zo van: “Ey yo, kun je mijn hoeven effe beslaan?” Dunstan zag meteen wie hij voor zich had en bond de duivel vast, zetten een van zijn tangen op de neus van de duivel en dwong hem te beloven dat hij nooit een huis zou binnengaan waar een hoefijzer aanwezig was. Trouwens, als je een hoefijzer vindt, hoor je het over je linkerschouder te werpen nadat je een wens hebt uitgesproken. Daarna moet je doorlopen zonder om te kijken.

Dan nu….. De zwarte kat! Dat bijgeloof stamt uit de middeleeuwen, toen geloofden mensen namelijk dat de kat het symbool was van het vleesgeworden kwaad en zagen ze de blik van Satan in de ogen van de kat. Ook konden een (zwarte) kat en een heks een en hetzelfde wezen zijn, als een kat kon de heks zich namelijk ongemerkt verplaatsen. Heksen en duivels zouden graag deze gedaante aannemen en het gevolg hiervan is dat katten wreed werden behandeld en soms zelfs gedood (moet je nu eens proberen, of zelfs maar zeggen, ik denk dat je dan het hele internet achter je aan krijgt). Dit gebeurde vaak ter vermaak van het volk, met bijvoorbeeld het katknuppelen, een zogenaamd kwelspel, waarbij de kat in een tonnetje werd opgesloten en daarna werd het tonnetje tussen twee bomen gehangen en aan gruzelementen geslagen. Ook dienden katten als offer voor boze geesten of werden ze levend begraven. Kattenverbrandingen kwamen toen ook voor, daarbij werden een of meerdere katten in een zak verbrand. Maar deze vijandelijke houding tegen katten had wel een groot nadeel. Ratten en muizen konden zich ongehinderd verplaatsen en paren en zo en zo kon de zwarte dood zich ongehinderd verplaatsen. Tegenwoordig zijn mensen niet meer zo vijandig tegen katten en zijn katten juist een geliefd onderwerp op sites als JouwBuis en Reddit, en geliefde huisdieren, te zien aan filmpjes als Nyan Cat (zie hieronder) en de LOLcats, en de vele kattenvideo’s!

Kijk hoe schattig! Je denkt nu, die zwarte kat is voor Lucas want die knakker wilde dat altijd zo graag? Nou, nee, ik wil wel graag een zwarte kat, maar die zwarte kat is van mijn broertje, en oh ja, hij heet trouwens Sora!

Natuurlijk zijn er ook bijgeloven die allang verdwenen zijn, zoals dat het ongeluk brengt om een kikker dood te trappen omdat er dan en koe sterft, of dat Een duif horen koeren bij het aanbreken van een nieuwjaarsdag, terwijl je een heuvel afdaalt betekent dat het komende jaar dan in een slecht teken staat. Voor meer info over deze bijgeloven verwijs ik je door naar deze en deze pagina op Wikipedia!

Ik hoop dat jullie nu meer weten over bijgeloof en de geschiedenis achter verschillende bijgeloven!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Man, wat duurt het nog lang voordat ik die pluche van Mulan mag kopen, eigenlijk wil ik m vandaag kopen, of woensdag, ten minste ergens tussen de 12e (gisteren) en de 19e! Ik moet het er nog met mijn ouders over hebben!

3 gedachten over “Weetjes over bijgeloof

Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑