Luc’s Weetjeshoek: De geschiedenis van Rotterdam

Beste lezers,

Vannacht lag ik te dromen over een verhaal waarin Joshua en zijn familie de hoofdrol hebben, en zoals jullie weten. Komt Joshua en zijn familie uit Rotterdam, en omdat het vandaag vrijdag is en ik een Weetjeshoek moet schrijven, ga ik er een schrijven over…. juist ja, Rotterdam!

Dus laten we beginnen…….

In een document uit 1028 wordt al gesproken over de kerk van een nederzetting op een dam bij de Rotte (een rivier). Op deze rivieroevers werden terpen en boerderijen gebouwd en vanaf daar konden de voorouders van Joshua het achterliggende veenland ontginnen en ontwateren zodat er akkerbouw, veeteelt en internationale handel plaats kon vinden! Archeologische opgravingen hebben geleid tot de vondst van allerlei gebruiksvoorwerpen uit andere delen van Europa, zoals munten uit het Heilige Roomse Rijk en aardewerk uit het huidige België.

In de 12e eeuw wordt er een dijk aangelegd om het Schieland en Delfland te beschermen tegen de Noordzee, die in die tijd in de Maas vrij spel heeft! Rond 1270 wordt er in de Rotte (die rivier van net) een dam gebouwd en rond deze dam ontstaat een nederzetting waar men in eerste instantie leeft van visserij. Al snel wordt het ook een handelsplaats en ontstaan ook een paar (kleine) havens. Op 17 maart 1299 krijgt Rotterdam (zo heet de nederzetting dan) stadsrechten van een graaf die er vanuit gaat dat de stadsrechten datzelfde jaar nog zullen herroepen worden. Maar op 7 juni 1340 verleende Willem IV van Holland (opnieuw) stadsrechten aan Rotterdam, dit keer tegen betaling. Ook werd er een vaarweg gegraven wat leidde tot een conflict met de stad Delft, en uiteindelijk krijgt Rotterdam zelfs een stadsveste en grachten.

Tussen 1449 en 1525 bouwt men de Laurenskerk, wat in het Rotterdam van de Middeleeuwen de enige stenen gebouw is. Maar in 1572 valt de stad ten prooi aan plunderingen door troepen van de stadhouder van de Spaanse koning en tussen 7 en 9 april 1572 vindt zelfs de bestorming van Rotterdam plaats waardoor in 157e3 de stad de kant van de Opstand (80-jarige oorlog) kiest . Aan het eind van de 16e eeuw laat Johan van Oldenbarnevelt de haven van de stad verder uitbouwen. En tegen het einde van de 17e eeuw zou het aantal inwoners, nadat het eerst 10.000 en 20.000 was, uitgegroeid zijn tot 50.000, dat is nu niet zo veel (ongeveer zo groot als Wijchen) , maar je moet het in zijn tijd zien! Voor die tijd was het best groot. Zeker voor Nederlandse begrippen uit die tijd! Desondanks breidde de stad zich uit buiten zijn stadsmuren omdat de stad letterlijk overbevolkt was! Pas na 1825 zou de stad zich uitbreiden buiten zijn grenzen! Oh ja, in 1622 wordt ook nog een standbeeld van Erasmus geplaatst in Rotterdam!

Rotterdam in die tijd!

Tijdens de Franse inval in 1795 wordt het stadsbestuur afgezet en vervangen door een verkozen stadsbestuur, en worden er meer veranderingen doorgevoerd. Ook al gaat het in deze tijd mede door het Continentaal stelsel niet goed met de stad! Nieuwe groei komt pas op gang als de stoomboten zijn intrede doen! In 1823 wordt de Nederlandse Stoomboot-maatschappij opgericht die als taak krijgt de stoomvaart in Nederland te promoten. Ook wordt er tussen 1866 en 1872 de Nieuw Waterweg aangelegd, wat een directe scheepvaartverbinding is tussen Rotterdam en de Noordzee via Hoek van Holland. Ook wordt de Holland Amerika Lijn opgericht en houdt hoofdkantoor in het gebouw wat nu Hotel New York is! Hierdoor groeit Rotterdam sneller en sneller! En worden de havens uitgebreid. En in WOI ontwikkelt de stad zich tot een belangrijk centrum in internationale spionage, omdat Nederland officieël neutraal is kunnen de Geallieerden en de Centralen elkaar hier gemakkelijk bespioneren! Na de Russische Revolutie probeert Pieter Jelles Troelstra op 11 november 1918 de revolutie uit, maar niemand kiest zijn kant. Zelfs de socialistische burgemeester van Rotterdam niet! Dit komt later bekend te staan als de vergissing van Troelstra!

Ook het centrum van Rotterdam krijgt steeds meer allure omdat de singels worden gedempt om ruimte te maken voor het sterk toegenomen verkeer en worden er meer prestigieuze gebouwen gebouwd en wijken aangelegd!

Het Witte Huis (ja echt!) in Rotterdam anno 1900

M,aar aana alles komt een eind op 14 mei 1940. Vanwege….. je raadt het al, een bombardement op de stad. Dat bombardement duurt slechts een kwartier, maar de schade is toch groot! Vooral vanwege de brand die ontstaat! Vrijwel het hele centrum van de stad is veranderd in een smeulende puinhoop na het bombardement! 800 mensen (ongeveer) vinden de dood en nog eens 80.000 mensen raken dakloos. De duitse bezetting is geen pretje, zeker niet voor deze stad. Ook al wordt de gemeente Rotterdam wel iets groter. Maar op 10 en 11 november 1944 wordt er en grote razzia gehouden waarbij zeker 40.000 tot 50.000 mannen worden weggevoerd. Op de avond voor de razzia wordt Rotterdam door Duitse soldaten omsingeld. De mannen worden allemaal naar andere plekken vervoerd en uiteindelijk blijkt dat er 10.00 mannen te werk werden gesteld in het oosten van Nederland, en de rest ging naar werkkampen.

Na de oorlog gaat de stad het voor de wind. Ja, in het begin zijn er wat strubbelingen. Maar uiteindelijk besluit de gemeente de gebouwen die beschadigd waren niet te herstellen, maar te slopen. Zodat er nieuwe moderne gebouwen gebouwd kunnen worden. In de wederopbouwperiode krijgt de stad een imago van werkstyad en wordt het toonbeeld van moderne stedenbouw! Er worden in hoog tempo nieuwe wijken gebouwd en in de jaren 60 krijgt de haven zelfs het predicaat “grootste ter wereld” en wordst er zelfs een metro aangelegd!

Ook komen er mensen met een migratieachtergrond in de stad wonen (wat soms tot spanningen lijdt) en ook op sportief gebied gaat de stad het voor de wind. Zo wint Feijenoord de Europa Cup. Maar de oliecrisis gooit roet in het eten. Zij die het kunnen betalen verhuizen naar andere wijken en de oude wijken worden bewoond door mensen met een migratieachtergrond, wat tot de hiervoor genoemde spanningen lijdt. Dat duurt echter niet lang en de stad verandert in een multiculturele samenleving waarin naast Nederlanders ook allerlei anderen wonen, zoals de onderstaande knakker en zijn gezin!

De glans van moderniteit komt in de jaren 80 tot stilstand te komen en veel plekken in de stad blijven leeg! En er worden wel nieuwe gebouwen gebouwd! Maar die zijn allemaal saai en rechtlijnig! (Ka, zelfs de nu zo fameuze Kubuswoningen!) Maar in de jaren 90, worden er wolkenkrabbers gebouwd. Wat in de jaren 70 nog tegengehouden werd door het stadsbestuur! Zo worden in die tijd De Kop van Zuid, de Erasmusbrug en nog een aantal wolkenkrabbers gebouwd! In 1995 wordt er zelfs gesproken over het opheffen van Rotterdam te gunste van de stadsprovincie Rijnmond! Gelukkig is dat niet gebeurd!

In 2006 worden misschien wel de meest tumultulze gemeenteraadsverkiezingen gehouden in de geschiedenis van Rotterdam. De partij Leefbaar Rotterdam is pas net opgericht en behaalt meteen een enorme zetelwinst mede dankzij Pim Fortuyn (geen idee wie dat is though)! Daarmeew wordt de PvdA buitenspel gezet in de gemeenteraad! In Rotterdam wordt zo een aanzet gegeven tot bijzonder roerige landelijke verkiezingen waarbij Pim Fortuyn een week voor die verkiezingen wordt doodgeschoten en wordt opgebaard in de Laurentius en Elisabethkathedraal aan de Maltenesserlaan. En het huis van Fortuyn wordt een bedevaartsoord maar dat duurt niet lang! Daarna zijn er nog een paar gemeenteraden o.a. onder Ivo Opstelten, waarbij de nadruk ligt op orde en veiligheid! Maar daarna komt onze grote vriend Aboutaleb aan de macht in 2009. En hij is de eerste burgemeester van Marokkaanse komaf! Er zijn nog wat roerige momenten in de gemeenteraad in 2006 tot en met 2010, maar in 2010 wint zoals vanouds de PvdA nipt weer de verkiezingen! Maar daarmee zijn de problemen nog niet voorbij……. (Trouwens Aboutaleb staat bij mij en een vriend ook bekend als Abou-Skittles omdat in een van onze verhalen, heel Rotterdam, door een fout van Akira, onder de Skittles kwam te zitten vanwege een explosie van een Skittles-bom!)

Over het algemeen heeft Rotterdam een roerige geschiedenis! En de stad is nog altijd in ontwikkeling! Een leuk boek hierover is Rotterdam van Arjen van Veelen van de Correspondent! Afijn, ik hoop dat jullie van deze Luc’s Weetjeshoek hebben genoten en hoop dat jullie er iets van opgestoken hebben! Willen jullie hier meer over weten? Check dan Wikipedia!

Ik hoop dat ik dit weekend of volgend weekend naar Rotterdam kan met Joshua!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Check wat voor blouse mijn vader draagt!

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑